Recept: Podzimní pečená kůzlečí žebra

Pečená kůzlečí žebra

Suroviny na 4 - 6 porcí:

  • 1 - 1,5 kg kůzlečích žeber 
  • 1/2 hrnku suchého červeného vína 
  • 1 cibule nakrájená nahrubo
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 šálku celého kmínu
  • 1/2 kousku badyánu
  • 1 hřebíček
  • 4 sušené chilli papričky dle chuti (nejsou nutné)
  • 3 lžíce rostlinného oleje nebo másla

Postup:

  1. Žebra vložte na pánev nebo do pekáče. Pokud vaříte na sporáku, přidejte víno a tolik vody, aby byla sotva zakrytá. Přidejte cibuli a sůl. Pánev přikryjte pokličkou nebo alobalem, přiveďte k varu a vařte do změknutí, asi 2 hodiny. Pokud používáte troubu, nastavte rošt do střední polohy a předehřejte troubu na 160 °C. Umístěte žebra do pekáče, přidejte víno a rozprostřete cibuli kolem. Přidejte vodu tak, aby byla pokryta do 3/4. Pánev přikryjte pokličkou nebo alobalem, na sporáku přiveďte k varu, poté přeneste do trouby a vařte do změknutí, asi 2 hodiny.
  2. Mezitím rozehřejte pánev na středním plameni, dokud není horká. Na pánev vložte kmín, badyán a hřebíček a pražte je, dokud nezačnou uvolňovat vůní - asi 20 sekund. Odstavte pánev z ohně a nechte vychladnout. Rozemelte koření v hmoždíři nebo mlýnku na koření, dokud se kmínová semínka nerozbijí.
  3. Pokud používáte chilli papričky vraťte pánev na střední teplotu. Sušené chilli papričky opékejte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Odstavte z ohně a nechte vychladnout. Rozdrťte v hmoždíři a tloučku nebo zpracujte v mlýnku na koření, dokud nebudou nahrubo namleté. Smíchejte se směsí kmínových semínek.
  4. Když jsou žebra měkká, odstavte je z ohně nebo vyndejte z trouby, přendejte na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečnou vodu a nechte mírně vychladnout. Pečlivě je osušte. Na velké nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte olej nebo máslo. Přidejte žebra a opečte je z jedné strany dozlatova a dokřupava, asi 5 minut. Obraťte je a opečte i z druhé strany. Když jsou žebírka hotová, vyjměte je na talíř a papírovou utěrkou je zbavte zbytků oleje. Horká žebírka ihned posypte směsí koření tak, aby ulpěla na povrchu masa. Ihned podávejte.

 

s

| Registrace