Recept: Kůzlečí plec na šalvěji s bramborovou kaší

Kůzlečí plec s bramborovou kaší

Suroviny pro 4 - 6 porcí:

  • 2 cibule
  • 12 lístků šalvěje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kg kůzlečí plec
  • 80 g másla
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • sůl, pepř

Na bramborovou kaši:

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte najemno. Z lístků šalvěje vyřízněte tuhé středy, vyhodíme je a lístky nakrájíme najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte najemno nebo prolisujte.
  2. Maso očistěte a nakrájejte na kostky o hraně 1,5 cm. Ochuťte 2 lžičkami soli a 1 lžičkou čerstvě mletého pepře, promíchejte.
  3. V kastrolu na mírném ohni rozehřejte 60g másla, přidejte nakrájenou cibuli a za častého míchání ji orestujte dozlatova. Přidejte maso, které restujte tak dlouho, dokud se nevyvaří všechna šťáva, kterou již maso pustilo. V kastrolu tak opět zbyde jen tuk.
  4. Přidejte česnek a 1 minutu restujte. Přidejte nakrájenou šalvěj a promíchejte. Přilijte víno a nechte ho za občasného míchání zcela odvařit. Zalijeme vývarem do úrovně masa, stáhněte oheň na třetinu a maso duste nezakryté doměkka, zhruba 50 - 60 minut. Podle potřeby přilijte vývar, ale vždy jen tolik, aby dosahoval maximálně do úrovně masa. Jakmile je maso měkké, stáhněte kastrol ze sporáku a vmíchejte zbylé studené máslo.
  5. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem, promíchejte a nechte 15 minut odpočinout.

Bramborová kaše:

  1. Brambory oloupejte a nechte namočené ve vodě alespoň hodinu, aby se odmočil škrob. Pak je slijte, zalijte čerstvou vodou a uvařte doměkka.
  2. Brambory sceďte a zatřepte jimi v hrnci, aby se z nich odpařila voda.
  3. Ohřejte mléko a smetanu. Brambory rozmačkejte a elektrickým šlehačem nebo v robotu je začněte šlehat. Postupně přilévejte teplé mléko se smetanou, dokud nedocílíte požadované konzistence. Pak vmíchejte pokrájené máslo a kaši dochuťte solí.

s

| Registrace