Suroviny pro 4 - 6 porcí:
- 2 cibule
- 12 lístků šalvěje
- 1 stroužek česneku
- 1 kg kůzlečí plec
- 80 g másla
- 300 ml suchého bílého vína
- 1 l kuřecího vývaru
- sůl, pepř
Na bramborovou kaši:
Postup:
- Cibuli nakrájejte najemno. Z lístků šalvěje vyřízněte tuhé středy, vyhodíme je a lístky nakrájíme najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte najemno nebo prolisujte.
- Maso očistěte a nakrájejte na kostky o hraně 1,5 cm. Ochuťte 2 lžičkami soli a 1 lžičkou čerstvě mletého pepře, promíchejte.
- V kastrolu na mírném ohni rozehřejte 60g másla, přidejte nakrájenou cibuli a za častého míchání ji orestujte dozlatova. Přidejte maso, které restujte tak dlouho, dokud se nevyvaří všechna šťáva, kterou již maso pustilo. V kastrolu tak opět zbyde jen tuk.
- Přidejte česnek a 1 minutu restujte. Přidejte nakrájenou šalvěj a promíchejte. Přilijte víno a nechte ho za občasného míchání zcela odvařit. Zalijeme vývarem do úrovně masa, stáhněte oheň na třetinu a maso duste nezakryté doměkka, zhruba 50 - 60 minut. Podle potřeby přilijte vývar, ale vždy jen tolik, aby dosahoval maximálně do úrovně masa. Jakmile je maso měkké, stáhněte kastrol ze sporáku a vmíchejte zbylé studené máslo.
- Dle potřeby dochuťte solí a pepřem, promíchejte a nechte 15 minut odpočinout.
Bramborová kaše:
- Brambory oloupejte a nechte namočené ve vodě alespoň hodinu, aby se odmočil škrob. Pak je slijte, zalijte čerstvou vodou a uvařte doměkka.
- Brambory sceďte a zatřepte jimi v hrnci, aby se z nich odpařila voda.
- Ohřejte mléko a smetanu. Brambory rozmačkejte a elektrickým šlehačem nebo v robotu je začněte šlehat. Postupně přilévejte teplé mléko se smetanou, dokud nedocílíte požadované konzistence. Pak vmíchejte pokrájené máslo a kaši dochuťte solí.