Recept: Guláš z kůzlečí kýty

Recept: Guláš z kůzlečí kýty

Suroviny na 4 - 6 porcí:

  • 600 g kůzlečí kýty
  • 2 cibule
  • 2 středně velké brambory
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 4 stroužky česneku
  • 4 sušené švestky
  • 100 g sádla
  • 50 g rajského protlaku
  • 4 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 l hovězího vývaru (můžete použít také kuřecí nebo zeleninový)
  • sůl
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 60 g švestkových povidel
  • špetka drceného kmínu
  • 2 rozdrcené kuličky jalovce
  • 1 lžička sušené majoránky
  • pepř

Postup:

  1. Maso nakrájejte na kostky o hraně 2 cm. Cibuli nakrájejte najemno. Brambory nakrájejte na kostky o hraně 1 cm a vložte do misky se studenou vodou. Papriky nakrájejte na kousky o hraně 1 cm. Česnek oloupejte a prolisujeme. Švestky nakrájejte najemno .
  2. Na středním ohni v kastrolu rozehřejte sádlo a na něm za občasného míchání orestujte cibuli dozlatova. Stáhněte oheň na třetinu, přidejte rajský protlak, sladkou i pálivou papriku a 1 minutu za stálého míchání restujte.
  3. Zvyšte oheň, ochuťte zarovnanou lžičkou soli, přidejte maso a důkladně ho restujte za častého míchání tak dlouho, dokud se nepodaří veškerá šťáva, kterou maso pustí. V kastrolu tak na dně zbyde pouze tuk. Teprve pak začne maso získávat zlatou barvu. Maso restujeme za častého míchání dozlatova.
  4. Přilijeme horký vývar do tří čtvrtin výšky masa. Stáhneme oheň pod třetinu výkonu a přidáme bobkový list a nové koření. Přilijte pokličkou a duste 10 minut.
  5. Přidejte povidla a švestky, zamíchejte a duste přikryté pokličkou na mírném ohni dalších 50. Občas zamíchejte a případně dolijte vývar do tří čtvrtin výšky masa.
  6. Přidejte brambory a nakrájené papriky, přilijte vývar tak, aby bylo vše ponořené a zakryté pokličkou duste dalších 15 minut. Přidejte česnek, kmín, jalovec, a majoránku promnutou mezi prsty. Promíchejte a pomalu duste dalších 10 minut. Stáhněte z ohně a nechte 15 minut odpočinout.
  7. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou dle potřeby.
  8. Podávat můžete například s naším Farmářským chlebem ze špaldové mouky.

s

| Registrace