Suroviny na 4 - 6 porcí:
- 600 g kůzlečí kýty
- 2 cibule
- 2 středně velké brambory
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- 4 stroužky česneku
- 4 sušené švestky
- 100 g sádla
- 50 g rajského protlaku
- 4 lžičky sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 l hovězího vývaru (můžete použít také kuřecí nebo zeleninový)
- sůl
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 60 g švestkových povidel
- špetka drceného kmínu
- 2 rozdrcené kuličky jalovce
- 1 lžička sušené majoránky
- pepř
Postup:
- Maso nakrájejte na kostky o hraně 2 cm. Cibuli nakrájejte najemno. Brambory nakrájejte na kostky o hraně 1 cm a vložte do misky se studenou vodou. Papriky nakrájejte na kousky o hraně 1 cm. Česnek oloupejte a prolisujeme. Švestky nakrájejte najemno .
- Na středním ohni v kastrolu rozehřejte sádlo a na něm za občasného míchání orestujte cibuli dozlatova. Stáhněte oheň na třetinu, přidejte rajský protlak, sladkou i pálivou papriku a 1 minutu za stálého míchání restujte.
- Zvyšte oheň, ochuťte zarovnanou lžičkou soli, přidejte maso a důkladně ho restujte za častého míchání tak dlouho, dokud se nepodaří veškerá šťáva, kterou maso pustí. V kastrolu tak na dně zbyde pouze tuk. Teprve pak začne maso získávat zlatou barvu. Maso restujeme za častého míchání dozlatova.
- Přilijeme horký vývar do tří čtvrtin výšky masa. Stáhneme oheň pod třetinu výkonu a přidáme bobkový list a nové koření. Přilijte pokličkou a duste 10 minut.
- Přidejte povidla a švestky, zamíchejte a duste přikryté pokličkou na mírném ohni dalších 50. Občas zamíchejte a případně dolijte vývar do tří čtvrtin výšky masa.
- Přidejte brambory a nakrájené papriky, přilijte vývar tak, aby bylo vše ponořené a zakryté pokličkou duste dalších 15 minut. Přidejte česnek, kmín, jalovec, a majoránku promnutou mezi prsty. Promíchejte a pomalu duste dalších 10 minut. Stáhněte z ohně a nechte 15 minut odpočinout.
- Dochuťte solí, pepřem a majoránkou dle potřeby.
- Podávat můžete například s naším Farmářským chlebem ze špaldové mouky.