ZNÁTE VŠECHNY ČÁSTÍ KŮZLEČÍHO MASA?

Kůzlečí maso je zdravé a chutné. Mýtus o tom, že nepříjemně zapáchá pochází z období, kdy se na trh dostávalo maso ze starších kusů, které nebyly dobře živeny a zároveň jim nebyl umožněn dostatek pohybu. Kůzlečí maso je z nutričního hlediska velmi vhodné zařadit do jídelníčku pravidelně.

Důležitým faktorem ovlivňujícím chuť a kvalitu masa je pobyt zvířat ve volných výbězích, kde je přirozenou potravou tráva z pastvin a navíc jsou zvířata v dobré kondici, díky pravidelnému pohybu.

Kůzlečí maso je lehce stravitelné, má malý obsah nasycených kyselin, a je tím pádem vhodné třeba pro ty, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu. Konzumace se doporučuje také pro osoby na bezlepkové dietě nebo jako prevence kardiovaskulárních chorob a také jako strava pro sportovce.

Jednotlivé části kůzlečího masa

Kůzlečí krk - Šťavnatý a ideálně tučný kousek masa je vhodný pro pomalé metody přípravy jako vaření nebo pečení. Z krku připravíte skvělý guláš nebo pikantní ragú, ale nejlépe mu vyhovuje pozvolné pečení při nízké teplotě s kořenovou zeleninou a česnekem.

Kůzlečí hrudí a bok - Tučnější kousek masa, který se dá ale delším pečením nebo vařením dobře připravit. Můžete ho také nechat marinovat v oleji, soli a česneku a pak opéct na cibulce.

Kůzlečí plec - Výrazná a aromatická část kůzlečího je jako dělaná na pečení a grilování. Zkuste ji prošpikovat špekem, přidat kořenovou zeleninu a trochu voňavého tymiánu a pozvolna péct.

Kůzlečí hřbet - Málo tučné, kvalitní maso, kterému pro změnu sluší rychlejší typ přípravy, třeba na grilu nebo na pánvi. Pokud jej chcete péct, volte rozhodně kratší dobu. Báječně chutná prošpikované domácí slaninou a podlévané černým pivem.

Kůzlečí kýta - Je vynikající volbou na grilování nebo pro opékání zprudka na pánvičce. Rozumí si s bylinkami jako jsou bazalka nebo tymián.

s

| Registrace