Houby pomáhají lidem již 30 tisíc let. Jejich blahodárné účinky znali už staří Římané, kteří je zařazovali do svého jídelníčku. Hlíva ústřičná je královnou mezi houbami. Její účinky jsou lékaři a lékárníky považovány za jedny z nejprospěšnějších. obsahuje beta 1, 3 D glukany, vitamíny, stopové prvky (železo, jód, selen, draslík, atd.), mastné kyseliny, proteiny, steroly...., vlákninu, která z těla odstraňuje usazené škodliviny. Mezi hlavní účinky hlívy ústřičné patří posílení imunity organizmu, zvyšuje odolnost organizmu vůči virům, bakteriálním, plísňovým a parazity vyvolaným onemocněním. Snižuje riziko opakování infekcí horních cest dýchacích a potřebu opakovaného užívání antibiotik. V Číně se hlíva používá k posílení žil a šlach. Má protinádorové účinky, zpomaluje stárnutí....Hlívu můžeme vařit, sušit.... Hodí se do omáček, polévek ... Receptů je mnoho a mnoho. Sušená se dá drtit a použít jako koření nebo lék.