ČERVENÁ ŘEPA

Další zeleninou, kterou pěstujeme na naší farmě, je ČERVENÁ ŘEPA.

Patří bezesporu mezi nejzdravější kořenovou zeleninu.

Obsahuje krom vitamínu B a C také sodík, draslík, vápník, hořčík....

Betacyanin- protinádorové a nádory tlumící účinky, výborný antioxidant a posilovač imunity.

Betain- brání kornatění tepen a podporuje činnost jater. Má schopnost snižovat hladinu homocysteinu ,což je aminokyselina,

jejíž zvýšený výskyt v těle je spojován s nemocemi srdce s oběhového systému.

Vláknina- napomáhá správnému trávení, snižuje cholesterol

Kyselina listová- pomáhá eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku. Proto je šťáva z řepy výborná i v těhotenství.

Červená řepa pomáhá snížit krevní tlak ,zlepšit krevní oběh a dokáže zvýšit fyzickou výkonnost. Posiluje kostní tkáň a v neposlední řadě zlepšuje vzhled kůže.

Její léčivé účinky nejlépe získáte v syrovém stavu ,například jako šťávu spolu třeba s jablečnou ,mrkvovou....,nebo v salátech. Připravuje se ale i vařená.

Tak je vhodná především při dietách. Výborná je i nakládaná. Možností je mnoho.

Vitamínová bomba :

2 ks řepy

6 ks jablek

2.5 cm zázvoru

Vše do odšťavovače. Můžete přidat citrón, mrkev...., ale žádný cukr ! 

Pak už stačí jen umýt tu spoušť , protože řepa hodně barví a užít si super chuť toho nápoje.

s

| Registrace