Další zeleninou, kterou pěstujeme na naší farmě, je ČERVENÁ ŘEPA.
Patří bezesporu mezi nejzdravější kořenovou zeleninu.
Obsahuje krom vitamínu B a C také sodík, draslík, vápník, hořčík....
Betacyanin- protinádorové a nádory tlumící účinky, výborný antioxidant a posilovač imunity.
Betain- brání kornatění tepen a podporuje činnost jater. Má schopnost snižovat hladinu homocysteinu ,což je aminokyselina,
jejíž zvýšený výskyt v těle je spojován s nemocemi srdce s oběhového systému.
Vláknina- napomáhá správnému trávení, snižuje cholesterol
Kyselina listová- pomáhá eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku. Proto je šťáva z řepy výborná i v těhotenství.
Červená řepa pomáhá snížit krevní tlak ,zlepšit krevní oběh a dokáže zvýšit fyzickou výkonnost. Posiluje kostní tkáň a v neposlední řadě zlepšuje vzhled kůže.
Její léčivé účinky nejlépe získáte v syrovém stavu ,například jako šťávu spolu třeba s jablečnou ,mrkvovou....,nebo v salátech. Připravuje se ale i vařená.
Tak je vhodná především při dietách. Výborná je i nakládaná. Možností je mnoho.
Vitamínová bomba :
2 ks řepy
6 ks jablek
2.5 cm zázvoru
Vše do odšťavovače. Můžete přidat citrón, mrkev...., ale žádný cukr !
Pak už stačí jen umýt tu spoušť , protože řepa hodně barví a užít si super chuť toho nápoje.