Pokud máte rádi výtečné kousky hovězího masa, určitě byste měli vyzkoušet některý z nejoblíbenějších druhů steaků. V tomto článku se zaměříme na 10 druhů steaků, které si získaly srdce gurmánů po celém světě. Od šťavnatého ribeye steaku po chutný flank steak. Nabízíme vám přehled těch nejlepších steaků, které byste si rozhodně neměli nechat ujít. Musíme vás ale varovat. Už během čtení tohoto článku se vám budou sbíhat sliny a budete chtít steaky co nejdříve ochutnat. Tak jdeme na to!
Ať už si vyberete jakýkoliv typ steaku, klíčovým faktorem pro vynikající chuť a konzistenci masa je jeho vyzrálost. Vyzrálé maso je měkké, šťavnaté a má výraznou chuť. Proto je důležité si vybírat maso od spolehlivého dodavatele, který dbá na správnou péči a skladování masa. Nejlepší steak je totiž ten, který byl vyzrálý po dobu nejméně 21 dnů, aby se jeho chuť a vůně mohla plně rozvinout. Více o vyzrálosti masa jsme pro vás sepsali v tomto článku.
1. Ribeye steak
Začneme jedním z nejznámějších druhů steaků - ribeye steakem. Jedná se o steak krájený z vysokého roštěnce. Tyto steaky, někdy označované jako Delmonico steaky díky jejich popularizaci v restauraci Dolmenico's v New Yorku, patří k nejvíce prorostlým. Ribeye steky mají plné mramorování, které jim dodává spoustu chuti. Proto je mnozí považují za nejchutnější ze všech steaků. Pokud jde o přípravu ribeye, je jednoduchá. Vzhledem k velkému množství mramorování ho stačí pouze osolit a opepřit. Připravte ho na grilu nebo na litinové pánvi, abyste dosáhli lahodného propečení. Vzhledem k vysokému obsahu tuku není přepečení většinou problém, protože maso zůstane šťavnaté.
2. Filet Mignon (hovězí svíčková)
Steak z hovězí svíčkové je řez z hovězího hřbetu. Taky se někdy nazýva Filet Mignon nebo Tenderloin Steak. Vzhledem k tomu, že tento sval svíčkové je málo namáhán, obsahuje steak méně pojivové tkáně, takže je křehčí než mnoho jiných druhů steaků. Protože je svíčková tak libová, není považována za tak aromatickou jako mnoho jiných kusů. To, co jim chybí na mramorování, však vynahrazují hladkou, máslovou strukturou, která se pokaždé rozplývá v ústech. Díky nízkému obsahu tuku by se svíčková neměla vysušovat.
3. Striploin steak (nízký roštěnec)
Možná jste ochutnali Striploin steak, aniž byste o tom věděli. Tento steak pochází z užšího konce nízkého roštěnce. V každé steakové restauraci bude tento steak jedním z nejprodávanějších jídel. Je to dáno jeho výraznou hovězí chutí a slušným množstvím mramorování. Struktura je poměrně křehká, ale stále dostatečně žvýkavá. Příprava strip steaku je navíc velmi snadná. Tyto steaky můžete smažit na pánvi nebo vařit v sous-vide, stačí je jen trochu osolit a opepřit.
4. Tomahawk steak
Při prvním pohledu na tomahawk steak se vám možná vybaví představa Freda Flintstonea, který si na něm pochutnává s kostí v ruce. Tento flintstonovský kus hovězího masa je v podstatě hovězí žebro, které nebylo odříznuto od žeberní kosti krávy. Tloušťka masa tomahawku závisí na tloušťce kosti. Většinou však měří kolem dvou palců. A než si jednoho z těchto drsňáků vezmete do ruky, ujistěte se, že jste se trefili do váhy. Jsou dost těžké na to, aby uživily celou rodinu. Ačkoli jsou velké, jejich příprava není příliš náročná. Nejlepších výsledků dosáhnete, když steaky opečete na litinové pánvi nebo na rozpálené straně grilu. Nakonec maso dopečte v troubě nebo na nepřímo vyhřívané straně grilu.
5. T-bone steak
Máte chuť na velký kus hovězího masa se dvěma druhy steaků v jednom? Pokud ano, je pro vás vhodný steak porterhouse neboli T-bone steak. Steaky se prodávají s kostí a obsahují svíčkovou a strip steaky v jednom kusu. Vložte do sebe svého Jindřicha VIII. a jezte jako král! Tyto steaky jsou neuvěřitelně chutné, ale kvůli dvěma různým obsahům tuku se připravují o něco hůře než ostatní. Rozhodně se ale péče navíc vyplatí a v ústech budete mít blaho.
6. Flat Iron steak
Steak Flat Iron je hovězí steak pocházející z loupané plece. Při přípravě tohoto masa se odstraní střední tuhá blána a vytvoří se tak dva dlouhé, nízké steaky, které si zachovají dokonalou křehkost. Tento kus masa se také nazývá vykostěný top chuck steak nebo butler's steak a je charakteristický pro svou šťavnatost a velmi jemnou chuť.
7. Rumptsteak
Dalším oblíbeným steakem je rumpsteak (známým také jako round steak). Při správné přípravě je tento relativně levný kus hovězího masa neuvěřitelně chutný. Libový a středně tuhý rump steak je jedním z nejvhodnějších steaků pro marinování. Rozhodně jsou nejlepší, když se před tepelnou úpravou marinují alespoň čtyři až pět hodin. Rump steak opečte na litinové pánvi na vysokém ohni, dokud nedosáhne střední teploty. Po upečení jej nechte asi 10 až 15 minut odpočívat. Poté steak nakrájejte na plátky proti vláknu a vychutnejte si ho!
8. Flank steak
Flank steaky jsou velké a ploché, takže jsou ideální pro sdílení s přáteli a rodinou (nebo si je nechte jen pro sebe!). Jedná se o řez ze zadní části břišních svalů krávy a je to poměrně tuhý kus. Při pečlivé a správné přípravě však může jít o lahodný křehký kus masa. Pokud chcete elektrizovat své chuťové pohárky, doporučujeme flank steaky kombinovat s výraznými omáčkami, jako je například chimichurri. Flanky by se měly marinovat, aby získaly více chuti, a nejlepší je, když je grilujete na vysokém žáru. Snažte se steaky nepropéct a udržujte je v oblasti středně propečené.
9. Flap steak
Flap steak je řez ze střední části pupku býka. Oproti Flank steaku má vzhledově větší řez. Největší část je uprostřed celého svalu, zatímco oba konce jsou o něco nižší. Tyto steaky se vyznačují sladkou a minerální chutí, ale jejich struktura může být poměrně hrubá a sypká. Díky otevřenému zrnu se koření velmi dobře drží v zákoutích celého řezu. Flap steaky byste měli grilovat na středním až vysokém žáru. Poté ho nakrájejte na velmi tenké plátky proti směru vláken, aby si zachoval křehkost.
10. Hanger steak
Hanger steak možná není tak známý jako ribeye nebo svíčková, ale pokud jste milovníci steaků, musíte ho vyzkoušet. Tento steak také pochází z břišní části býka. Jak název napovídá, tento řez visí z bránice mezi žebry a bederní páteří býka. Domníváme se, že se jedná o nedoceněný kus hovězího masa. Pyšní se spoustou chutí a je cenově velmi dostupný. Mnozí je přirovnávají k flap nebo flank steaku, ale je křehčí. Při přípravě doporučujeme hanger steaky marinovat. To pomáhá zvýšit jejich celkovou chuť a pomáhá jim více změknout.
Steaků je opravdu velké množství. Každý má své přednosti a zásadní je především správná tepelná úprava. Pokud nevíte, kterým steakem začít, máme pro vás jednoduchou radu - je to úplně jedno! Vyberte si jeden, který vám třeba padl do oka, vyzkoušejte a takto pokračujte, dokud neochutnáte všechny!